Kategorier
Stockholm

Salamaik malam

Vem vet, kanske står det god natt även på skylten?

Kategorier
Stockholm

Blåsig promenad

Det blir en blåsig rundvandring i Gamla stan för oss dryga 30 historieintresserade. Vi samlas på Mälartorget innan vi förflyttar oss upp till Sta Gertrud/Tyska kyrkan. När staden var ung bodde här fler tyskar än svenskar. Syftet var att få igång handel med Hansan.

Prästgatan hette förr Tyska Prästgatan, övergick till svenska dito, för att avslutas med Helvetet. Här bodde rackar´n, bödeln.

Gillar de mystiska vita ränderna.

Några platser besöks där jag inte varit och några upplysningar är nya, annars repetition av vad jag visste. 

Helvetet.

Tror att jag plåtar svartvitt med lillkameran och kompletterar med mobilen. När jag kommer hem till redigeringen ser jag att det är idel färgbilder, det var så mörkt så jag såg inte det på kameradisplayen.

Guidningen avslutas utanför Rodolfino, f d Cattelin, som var först med sniglar på menyn, i stan eller om det var hela landet. En bit in på Stora Nygatan lynchades von Fersen, köttfärsen var det som återstod.

Jag hade hoppats kunna käka på Sta Clara men är en dryg timme för tidig. Går mot bussarna istället.

Kalle Leijon. Tycker det är lite lustigt med ”Kalle” uppe i fönstret.

Ett par fiskare står just utanför den östra slussporten och jag frågar vad de hoppas fånga. ”Borre, kanske braxen.” ”Ska man inte fiska med mask då?” ”Det finns en del signalkräftor på botten”, svarar han och sätter på en liten kräftjigg. Man lär sig nåt nytt hela tiden, särskilt när man snackar med okända människor.

Kategorier
Stockholm

Vattenpöl

Rätt snygg ändå, denna.
Kategorier
Stockholm

Söndag

Då jag behöver sysselsätta mig med nåt då och då, och då och då till exempel är i dag, blir det en stadsvandring med guide. Har guidat mina elever i Gamla stan när det begav sig, nu får jag ta del av en annan historia. Antar jag.

Kommer jag ihåg så fortsätter jag kanske till Konstakademin och kollar vad de har där. Och om jag har lust, vilket får visa sig.