Upptäcker att en av mina bilder finns här och vad jag förstår står det att det är en Louis Faurer-bild från 1940-talet, vilket kanske är smickrande. Och 81 pers har lajkat den eller rebloggat bilden. Vilket är ok förutsatt att det är mitt namn under den.
Dag: 8 april 2012
Om bildkommentarer
”Photo is a small voice, at best, but sometimes – just sometimes – one photograph or a group of them can lure our senses into awareness. Much depends upon the viewer; in some, photographs can summon enough emotion to be a catalyst to thought.” W. Eugene Smith
Att ge konstruktiva bildkommentarer är svårt, ryggdunkandet är lättare. På Flickr! gäller ofta ”!!!” ”Nice” med flera korta men uppmuntrande tillrop. De kritiska kommentarerna är ytterst få, i all fall i de grupper jag tillhör. I vissa fall krävs ytterst delikat inlindade synpunkter för att mottagaren inte ska gå bananas. Vi hade ju nyligen en bloggare som lämnade FS med ett ”Fuck you!” och i vissa forumtrådar är tonen riktigt otrevlig.
”Vad är det som låter?”
Peter Burlin startade en grupp, Bildanalys, på Fotosidan:
”Gruppens SYFTE är alltså att lära sig analysera en bild. Försök att hitta bildens budskap. Bra saker att ta upp i din analys är t.ex:
– Vilken känsla får du av bilden?
– Är bilden tydlig i sitt budskap eller kan man tolka den på flera sätt?
– Vad är det i bilden som skapar känslan?
– Talar bilden till dig på ett personligt plan?”
”Här ska sniffas tik!”
Lars Nordström skriver på FS:
”Det är svårt att tala om bilder. Det är inte enkelt att fånga in det visuella i ord, det blir lätt fyrkantigt och grovt förenklat. Med detta i åtanke tror jag att det kan vara en god idé att släppa lös associationsförmågan, att låta det flöda utan att man är allt för orolig över hur det låter när man formulerar sin kommentar.
Jag tycker också att det skulle vara spännande om vi kunde dela med oss mera av erfarenheter och tankefrön som sträcker sig utanför den fotografiska världen, att bildkommentarerna blir mer en del av ett större universum, framför allt större än ”Bra” eller ”dåligt”.
Vi får öva oss tillsammans i att hitta ord för det ordlösa.”
Vilket jag tycker är bra formulerat. Jag associerar gärna till bilder på FS, på Flickr! är det knepigare då jag måste formulera mig på engelska.